Christmas in Nepal
Door: Annabel
Blijf op de hoogte en volg Annabel
14 Januari 2011 | Nepal, Kathmandu
Onderstaand verhaal kon ik helaas niet eerder plaatsen omdat de elektriciteit (en dus ook het internet) vaak uitvalt in Nepal.
Tijd terug dat ik iets van me heb laten horen. Het Nepal avontuur begint eerste kerstdag. Na een goede vlucht heb ik in de arrival hall op Martin gewacht. Na een paar uur gewacht te hebben hoorde ik steeds meer mensen om me heen Nederlands spreken: het vliegtuig vanuit Nederland was blijkbaar aangekomen. En gelukkig: ze hadden Martin meegenomen ;-)
De eerste paar dagen lekker rustig aangedaan. Kathamandu wat verkend, Swayambhunath ( Monkey Temple) bezocht. Wat zijn naam dankt aan, inderdaad, monkeys. Mijn grootste vrienden na het -apen sloopten onze tent in Botswana- avontuur. En ook dit keer zat het me niet mee. Had ik net een stukje kokos gekocht maar nog voordat ik er een hap van kon nemen sprong er al een aap voor me. Ik schrok hier zo van dat ik mn stukje kokos liet vallen, die t aapje vervolgens snel op pakte en er mee weg rende. Dag kokos.
Na een paar dagen Kathmandu zijn we met de (toeristen)bus richting Pokhara vertrokken. De busreizen zaten ons niet heel erg mee in Nepal. Deze eerste rit stopte de bus namelijk na een uurtje onderweg te zijn. Geen idee wat er aan de hand was. Na een tijdje bleek de motor stuk te zijn en de bus niet meer verder te kunnen. Er zou een andere bus komen om ons verder te vervoeren. Na ongeveer een uur was die bus er en werden de passagiers en tassen in de andere bus gestopt. Viel mij alles mee dat er een vervangende bus kwam..
Na een lange rit kwamen we aan in Pokhara, waar het, tegen verwachting in, aangenaam warm was. Pokhara was een fijne plek. Veel tentjes waar je kon eten en shoppen. En een beetje het hippie paradise kreeg ik het idee. We hadden ook nog eens geluk want die week was er het Pokhara Festival. Overdag stelde dit niet veel voor, maar ’s avonds speelden er wel leuke coverbandjes. Ons plan was dan ook om hier oud en nieuw te vieren. Helaas regende het oudjaardag dag, dus dat festival op een grasland leek ons niet zo’n goed plan. Uiteindelijk hebben we het in een barretje gevierd, maar eerlijk gezegd stelde het niet veel voor. Waar we in Nederland met zn alles aftellen tot 12 uur ging in de bar in Pokhara ineens het licht uit, gevolgd door gejoel. Blijkbaar was t 12 uur… een halve minuut later gebeurde hetzelfde in een naastgelegen bar, de horloges stonden blijkbaar niet helemaal gelijk. Tot mijn teleurstelling hadden ze niet eens vuurwerk! Wel even een verschilletje met de voorgaande 22 jaar dat ik oud en nieuw vierde ;-) Maar gelukkig werd dit alles een dag later goed gemaakt! Op nieuwjaarsdag was er namelijk wel vuurwerk, maar volgens mij was dit ter afsluiting van het Pokhara Festival. Maar dat maakte mij verder niet veel uit: ik heb evengoed mn vuurwerk gehad, was t een dagje later.
Na een week in Pokhara te zijn verbleven waarin we veel gewandeld hebben en zijn wezen paraglyden, was het weet tijd om verder te gaan. Dit keer was de bestemming Lumbini (de geboorteplaats van Siddharta Gautama, de Boeddha). Naar Lumbini ging alleen een lokale bus, dus die hebben we genomen. In de Lonely Planet staat dat met de lokale bus reizen in Nepal voelt alsof je in een sardineblikje zit. Ik kan je vertellen dat dat een juiste beschrijving is. Gelukkig hadden wij een zitplaats. De bus wordt namelijk zo vol mogelijk gestopt, iedereen staat dus tegen elkaar aan gepropt. En na een uurtje ben je dat wel zat lijkt mij. Verder blijft de bus heel langzaam rijden omdat ze overal langs de weg nog meer mensen proberen mee te krijgen in de bus. En het zat ons weer mee, we kwamen in een buschauffeurs staking terecht. Dat schijnt hier wel vaker te gebeuren in Nepal. Na ongeveer een uur werd ons verteld dat de politie onderweg was om de staking te stoppen. En zo geschiedde. Vele uren en bijna een blaasontsteking (ik dacht, we zijn er bijna, ga ik dan wel naar de wc) verder kwamen we dan eindelijk aan in Lumbini!
Lees: Echt in the middle of nowhere, waar de klok 50 jaar terug is gedraaid. Opzich is dat niet zo erg als het zomer is, en lekker warm. Maar laten Martin en ik nou het geniale plan gehad hebben om Nepal in de winter te bezoeken. Waar het vooral in Lumbini koud is! Het hostel natuurlijk nauwelijks geïsoleerd waardoor de binnen temperatuur niet veel verschilde dan de buitentemperatuur. Wij zaten dus letterlijk wolkjes uit blazen als we aan het ademen waren. Lumbini heeft maar 1 attractie en dat is een groot park met allemaal tempels. Na daar eens paar uur doorheen gewandeld te hebben hadden we alles wel gezien. Daarnaast kreeg Martin trek omdat hij alle tempels zo op Chinese restaurants vond lijken ;-)
Na 2 dagen Lumbini dus weer zsm weg. Wederom met lokale bus => bestemming Chitwan National Park. Na een tijdje stopte de bus weer en kwam de chauffeur uiteindelijk met besmeerde handen wat gereedschap halen. Oh oh, wat nu weer? Dit keer was er iets mis met het wiel. Na een tijdje gesleuteld te hebben was het wiel denk ik weer gemaakt want de chauffeur ging zitten en startte de motor weer.
Eenmaal aangekomen in Chitwan merkten wij dat het weer daar gelukkig aangenaam was. Ons laatste weekje samen was inmiddels aangebroken, dus naast wat safaritochten (o.a. op de rus van een olifant!) hebben we ook lekker gerelaxed.
Uiteindelijk moesten we weer terug naar Kathmandu waar we nog 2 rustige dagen in Kathmandu hadden, en dit keer was het een stuk warmer dan met kerst! Busreis ging overigens weer niet geheel vlekkeloos, dit keer stonden we in de file omdat er een busongeluk was gebeurd. Die bus was letterlijk ondersteboven van de weg, naast de rivier terecht gekomen. Bus reizen kunnen hier dus ook nog eens heel gevaarlijk zijn!
En dan is morgen t sprookje alweer voorbij. In de ochtend zal ik naar Bangkok vliegen en ’s middags vliegt Martin weer naar Nederland. Weer een afscheid op mijn reis, maar dit keer de moeilijkste. Het zal wel weer even wennen zijn in mn eentje…
Maar gelukkig is t wel mooi weer in Bangkok! ;-) Vanaf daar de volgende keer meer!
xxxx
Voor foto's: http://annabel87.hyves.nl/album/60117505/Nepal/b1efA7H5/
18 Januari 2011 - 12:52
Suzan:
Haha, wat een brutale beesten die apen! En wat een gezeur met die bussen. Leuk weer je berichtje te lezen! Martinie was hier zondag al; ben erggggg benieuwd naar alle foto's!Vooral die safaritocht op de olifant, lijkt me ook wel gaaf om ooit eens te doen haha.
Het zal inderdaad wel wennen zijn; maar je ontmoet vast weer veel nieuwe mensen en voordat je het weet is pap al bij je.
XXX
18 Januari 2011 - 12:58
Lianne:
Super om te lezen annabel!
Gaaf olifant rijden ;) Geniet lekker in Bangkok en hou ons op de hoogte van je plannen he! dan kunnen we een welkom home dinner voorbereiden met de meiden.
kus! -
18 Januari 2011 - 13:32
Lisanne:
Hey Annabel!!!!!
Je hebt inderdaad niet echt veel mazzel met die apen!!!!!
Mooi dat je zo hebt genoten. Is inderdaad wel een ander oud en nieuw dan alle jaren daar voor!!!!
Leuke foto's ook! Volgens mij is paraglyden echt onwijs gaaf!! Moet ik ook maar eens gaan doen, alhoewel dat in Nederland niet echt gaat lukken denk, haha!
Wij gaan vrijdag lekker naar Curacao! Heb ik echt onwijs veel zin in!
Samen met Martin en Iris.
Nou geniet er van in Bangkok en tot je volgende berichtje!!
NXX Lisanne -
18 Januari 2011 - 14:02
Aleta:
Hee Annabel!
Ik weet het, de vorige keer als ik je zo zou spreken hoopte ik op een extra nieuwtje, helaas de kleine laat erg op zich wachten... Ik vermaak me nog wel, en aan jou verhalen te lezen doe jij dat ook zeker nog! Jammer dat dit gedeelte er alweer op zit samen met Martin, genoten hebben jullie wel denk ik. Laat het een mooie herinnering zijn voor de rest van je reis! Ik hoorde van je vader dat de reis met hem samen wel iets gewijzigd is??? We lezen het wel waar je beland!
xxx Aleta -
18 Januari 2011 - 14:21
Laura:
mooi verhaal weer bel!
en ik heb vandaag mn eindgesprek gehad en ik ben geslaagd :D :D jeejjj
have fun nog!! xxxx -
18 Januari 2011 - 14:28
Ria:
Hey Annabel
Heel mooi dat jullie het lekker gehad hebben met elkaar. Jammer dat het af en toe wat aan de frisse kant was.
Maar daar had je Martin weer lekker voor bij je.
En heel veel mooie dingen gedaan.
We hopen dat je in Bangkok ook weer lekker gaat genieten en veel dingen gaat zien.
Het verjaardagscadeau was helemaal goed, heel mooi.
Nou nog heel veel plezier verder en geniet ervan hoor.
Groetjes en liefs van Cor en Ria -
18 Januari 2011 - 15:12
Denise:
Hey Annabel!
Je treft het wel met die bussen en die apen :) .. Maar gelukkig geniet je evengoed van alles en maak je mooie dingen mee! Mooie foto's heb je gemaakt! Heel veel plezier in Bangkok!
X -
18 Januari 2011 - 15:26
Oma Groen:
anabel ik heb je mailtje weer gelezen
leuk dat martin zo mooi bij je is ge weest nu papa maar afwachten
groetjes oma groen . -
18 Januari 2011 - 19:51
Linda :
Hey Annabel, leuk om weer wat van je te horen. Ik ben benieuwd naar je volgende verslag. Emiel en ik gaan nl van 13 febr. tot 8 maart een rondreis in Thailand en Laos doen. We beginnen in Bangkok. We wilden eerst nog naar Nepal, maar het is toch Thailand geworden. Gr uit Portugal -
19 Januari 2011 - 06:40
Laura V.d H:
Heey!
Gaaf al die verhalen hor! Je ziet echt zooo veel!!
Een busreis is al een attractie opzich zo te horeh haha.
Leuk om een keer ergens anders oud en nieuw te beleven!
Hier gaat alles gewoon door, zoals altijd. Geen breaking news :D
Nou meid heel veel succes en plezier nog!
Liefs Laura, -
19 Januari 2011 - 09:52
Tante Wilma:
wat leuk om weer wat van je te lezen, hoe verwend zijn we hier in NL, over het algemeen "doet" alles het hier altijd wel, bus defect, binnen no-time staat er wel vervanging, een zelfsleutelende busschauffeur met een bus vol inzittenden!.., dat zou de voorpagina van de krant halen. Overigens, de nederlandse vervoerders zouden willen dat hun bussen zo goed gevuld zouden zijn! En dan het geduld wat wij in NL toch maar mondjesmaat hebben, kunnen we toch echt nog wat leren van onze wereldmedebewoners. Goeie reis verder en tot lezens. -
30 Januari 2011 - 10:50
Ronald En Judith:
Hoi Annabel,
We hebben de mooie verhalen van Martin gehoord. Zit je nog in Thailand? Het weer zal wel veel lekkerder zijn dan in Nepal. Wij zijn nog druk aan de klus, maar het schiet al mooi op. Eind februari hopen we te verhuizen. Geniet nog lekker van je reis. En we blijven je verhalen volgen.
Ronald & Judith