Israel it is - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Annabel Beldt - WaarBenJij.nu Israel it is - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Annabel Beldt - WaarBenJij.nu

Israel it is

Door: Annabel

Blijf op de hoogte en volg Annabel

30 November 2010 | Israel, Jeruzalem

Hallo allemaal,

Allereerst: bedankt voor alle reactie's. Super leuk om te lezen!

Vanmorgen ben ik, na wat gelul bij de grens, aangekomen in Israel. Ik wist al dat ik wat problemen zou kunnen krijgen omdat ik stempels van Syrie en Libanon is mijn paspoort heb en mogelijk omdat ik als vrouw alleen reis. Nou bleek het eerste helemaal geen probleem te zijn vanmorgen! Ik had eigenlijk verwacht dat ik wel ondervraagd zou worden over wat ik in Syrie en Libanon gedaan had. Dit was echter niet zo, ze hebben er geen woord over gezegd. Alleen het feit dat ik alleen aan het reizen was, daar deden ze een beetje moeilijk over. Nou heb ik toevallig met een Zwitsers meisje, Alexandra, vanaf het hostel de taxi naar de grens gedeelt en uiteindelijk verzon ik dus maar dat ik met haar zou gaan reizen. Toen was het ineens geen probleem meer. Die stempel van Israel kon ik zo krijgen. Gelukkig! In de bus naar Jeruzalem spraken we namelijk wat andere toeristen en de konden niet met de hele groep door omdat 2 van hen niet de grens over kwamen. Ik gelukkig wel! :)

Op dit moment ben ik dan ook in Jeruzalem, maar laat ik eerst vertellen over de afgelopen week in Libanon en Amman, de hoofdstad van Jordanie.

De vorige keer dat ik een berichtje had geplaatst was ik net aangekomen in Libanon. Ik ben 5 dagen in Libanon geweest en heb al die nachten in een hostel in Beirut overnacht. Omdat Libanon vrij klein is kon ik alles wat ik wilde bezoeken met dagtours vanuit Beirut doen. Zo ben ik naar Byblos en Tripoli geweest. Deze twee plaatsen liggen aan de kust en vooral Byblos was erg mooi om te bezoeken.
Ook ben ik naar Baalbek geweest. Hier heb ik weer eens ruines bekeken, maar dit waren wel erg bijzondere. Veel delen zijn nog in redelijke goede staat en vooral de hoge pilaren vond ik erg indrukwekkend. Tijdens de crisis in 2006 is de stad Baalbek hevig gebombardeerd omdat het Israelische leger meenden dat er Hezbollahstrijders waren. Veel marktverkopers bij de ruines pronken dan ook met de Hezbollah T-shirts die je bij hun kunt kopen.

Die dag ben ik ook naar Bcharre en de Qadisha Valley geweest. Er bleek ’s avonds alleen geen openbaar vervoer meer van de vallei naar Beirut te gaan. Was dat even balen! Ik ontmoette daar een man en hij nodigde mij uit om de nacht bij zijn familie te verblijven. Hij woonden samen met zijn vader en twee zussen. Erg aardige mensen! De volgende dag ben ik weer terug gegaan naar Beirut.

Vanaf Beirut heb ik de volgende dag, via Damascus, een shared taxi genomen naar Amman. Ik ben die dag dus 2 keer over de grens gegaan. Eerst van Libanon naar Syrie en toen weer van Syrie naar Jordanie. Maar vlak voor Damascus begon de taxi chauffeur ineens langzamer te rijden, terwijl het stoplicht toch echt op groen stond. Ook ging hij steeds meer aan de kant tot de auto ineens stil stond. Met een flauwe glimlach keek hij mij en de andere mensen in de taxi aan; benzine op. Haha, te hilarisch voor woorden! Binnen enkele seconden hadden andere taxichauffers door wat er aan de hand was en stopten meteen om de klanten over te nemen. De taxichauffeur voelde zich wel een beetje schuldig tegenover mij, omdat ik de enige tourist was en dus niet zo goed wist hoe nu verder. Dus heeft hij met een andere taxichauffeur afgesproken dat ik naar Amman moest. Ook heeft hij met hem een bedrag afgesproken en hij vertelde mij dat ik ook niet meer dan dat bedrag moest betalen.
Deze hele conversatie tussen de taxichauffeurs ging uiteraard in t arabisch, dus ik kon enkel hopen dat ze elkaar goed begrepen hadden en dat ik inderdaad die dag aan zou komen in Amman.

En gelukkig is dat gebeurd! Rond een uur of 7 kwam ik die avond aan in Amman. Na de volgende dag eerst zelf de stad wat verkend te hebben, pinautomaat en supermarkt gezochte etc. heb ik de volgende dag een tour gedaan naar Mount Nebo, de berg waar Mozes zou zijn gestorven nadat God hem het heilige land had laten zien. Vanaf de berg heb je een mooi uitizcht over Jordanie, de dode zee en Israel. Daarna zijn we naar de plek geweest waar, volgens archeologen, Jezus gedoopt is door Johannes de Doper. Dit is in de Jordan Rover geweest. Maar doordat de rivier, nu zo’n 2000 jaar later, een stuk minder breed is ligt de exacte plek waar het gebeurd zou zijn inmiddels droog. Beetje vreemde gewaarwording dus, de plek waar Jezus gedoopt zou zijn, maar zonder water. Bij de plek hing een tekning hoe het er 2000 jaar geleden waarschijnlijk uigezien heeft entoen ik daar naar keek kwam het verhaal logisch over. De jordan river is trouwens ook de grens tussen Jordanie en Israel. Doordat de rivier nu niet meer zo breed is was het op dat punt zo’n 4/5 meter van elkaar. Je zou het dus makkelijk kunnen zwemmen. De grenswachters zijn daar waarschijnlijk alleen niet zo blij mee…. En die wil je te vriend houden, ze hebben namelijk erg grote geweren om hun schouder hangen.

Als laatste zijn we gister naar de dode zee geweest. Ook een erg leuke ervaring. Raar gevoel dat je blijft drijven. Erg grappig om een keer mee te maken.

Vanmorgen heb ik dus met Alexandra een taxi genomen naar de grens met Israel. Eenmaal in Israel een shuttle bus naar jeruzalem, waar ik nu ben. En daar zal ik de volgende keer meer vertellen!

xxxx

p.s. Het uploaden van mijn foto´s duurt erg lang via deze site, dus heb ik wat foto´s op mn hyves gezet:

• 30 November 2010 - 19:21

Laura V.d H:

Heey!!

Wat een verhalen weer joh!
    Volgens mij heb je het onwijs naar je zin!
    Leuk hor! Dat je ook zo maar met die man mee gaat haha. Nou have fun in jeruzalem..Liefs Laura

• 30 November 2010 - 19:24

Eva:

Hee An!
    Weer erg leuk om wat van je te horen en meteen even je foto's op hyves bekeken! Wat een prachtige plaatjes!
    Leuk zeker lekker op de dode zee letterlijk ronddrijven??
    Hier erg koud, vanmorgen wilde mijn auto niet starten, balen :(..... Nu zit er een nieuwe accu in dus morgenochtend opnieuw proberen!
    Have fun!
    Kus Eef

• 30 November 2010 - 20:24

Nick Enn Lisanne:

Hey,
    Wat een verhalen joh! Mooi dat je zon israel binnen bent gekomen!
    Nou hier mis je nix hoor! Het was net volgens mijn auto -3 en er ligt sneeuw!

Nou ik ga nu even je vriendje bellen. We hebben je kaart voor Dolf Jansen aan willem weten te slijten haha! Heel veel plezier nog! En tot je volgende verhaal.

Groetjes Nick en Lisanne

• 01 December 2010 - 13:08

Aart:

Leuk om je te kunnen volgen op je trektocht door de verschillende landen. Steeds weer spannend wat je zult beleven. Een mooie ervaring en natuurlijk erg mooi weer daar.
    Blijf daar dan nog maar even en geniet van elke dag.
    Veel plezier en graag tot je volgende verslag.

• 01 December 2010 - 13:30

Suzan:

Haha die taxi.. Ik zie het al helemaal voor me..
    Leuke foto in de Dode Zee trouwens! En die foto op je hyves van jou in dat gewaad;).
    Hoop dat we binnenkort even kunnen skypen!
    X

• 01 December 2010 - 15:08

Denise:

Hey Annabel!

Leuk om je verhalen te volgen! En de foto's zien er ook niet verkeerd uit!! Die hoofddoek staat je wel ;) .. De temperatuur is zeker ook wel aangenaam daar? Hier niet.. Ik kom net van school en 't voelt alsof m'n neus eraf is gevroren :s .... Heel veel plezier in Israel! Ben benieuwd naar je volgende belevenissen!

X Denise

• 01 December 2010 - 21:48

Martine Uit T Zuiden:

Annabel! Wat te gek dat jij weer de wereld in bent getrokken! Ik was dit weekend bij jullie thuis, gezellig weekendje gehad! Leuke verhalen, ik ga je volgen! Geniet er van en tot heel gauw! Kus

• 06 December 2010 - 19:09

Tante Wilma:

hallo nichie van ons, nadat we je ff gehoord hadden met pakjesfeest van oma/opoe, is het nu leuk om weer van je reisverslag te genieten. De plaatsen waar de Bijbel over spreekt, worden zo op een andere manier levend gemaakt, ik zit meteen even te kijken hoe dat nu zit. Jammer dat je hier aan het begin van je reis bent, anders zou je een literfles water voor je zusje hebben kunnen meenemen om eens uit te proberen als ze weer eens een hele onrustige huid zou hebben. Nou je, wie weet onderneemt ze zelf nog eens zo'n trip! Groetjes maar weer.