Kanye
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Annabel
21 Februari 2010 | Botswana, Gaborone
Dumela!
Weer even een berichtje van mij…
Zoals ik de vorige keer vertelde hadden we een organisatie gevonden (BOFWA) waar we ons onderzoek wilden gaan doen. Dat was in het begin helaas niet mogelijk. We hebben een gesprek gehad met iemand van het management, en die vertelde ons dat het niet mogelijk was om ons onderzoek bij BOFWA in Gaborone te doen. Dit zorgde bij ons natuurlijk voor de nodige stress, we hadden de onderzoeksopzet namelijk al 3 keer veranderd, en nu zou er weer een ander moeten komen… We hebben hierover een gesprekje gehad met Ernst. We vertelden dat het project wat wij wilden onderzoeken nog niet in Gaborone is gestart, maar wel in Kanye. En toen kwam Ernst met een goed plan: waarom gaan jullie dan niet daar heen? Wij hadden geen idee hoever Kanye van Gaborone is, maar dat blijkt maar een uurtje rijden te zijn. Ernst wilde ons wel brengen en dat zouden we daar een paar dagen verblijven. Dit leek ons beiden een goed idee, dus hebben we weer een gesprek aangevraagd met die man van t management. Hij heeft toen contact voor ons gelegd in Kanye en we kregen een naam
+ telefoonnummer.
Zondag (valentijnsdag) zijn Tessel en ik romantisch met zn 2en uit eten en naar de bios geweest.
En afgelopen maandag heeft Ernst ons dus ’s ochtends naar Kanye gebracht. Daar hebben we veel kunnen doen voor ons onderzoek, dus dat was erg fijn. We verbleven daar in een lodge.
Maandag hebben we een beetje de omgeving verkend. Kanye is erg mooi. Veel mooier dan Gaborone! Gaborone is een stad, en het ziet er allemaal heel westers uit hier. Maar Kanye is een dorp, en dan krijg je dus echt veel meer het idee dat je in Afrika bent.
Dinsdag zijn we uiteindelijk in de ochtend naar BOFWA gegaan, om even kennis te maken met iedereen. We hebben toen afgesproken dat we de volgende dag om 14.00 uur daar zouden zijn om het project te bekijken. Dat we de volgende dag aankwamen om 14.00 uur was er echter nog niemand. Nou zijn we het inmiddels al een beetje gewend dat afspraken maken hier wat lastig is, dus zijn we maar even een rondje gaan lopen. Toen we na een half uurtje terug kwamen waren er inmiddels wel wat mensen aangekomen, dus konden we aan de slag.
Wij willen graag onderzoeken hoe BOFWA seksualiteit bespreekbaar maakt. In Botswana ia namelijk 23% van de bevolking besmet met het HIV-virus, dus seksualiteit bespreekbaar maken is erg belangrijk. Bij BOFWA is er een project waarbij vrijwilligers langs de huizen gaan om mensen te informeren over wat BOFWA doet en hoe ouders seksualiteit bespreekbaar kunnen maken met hun kinderen.
Tessel en ik zijn dus mee geweest met deze vrijwilligers. Het eerste huis waar we naar toe gingen was aan de over kant van de straat (dus wij vragen ons af hoe vaak ze daar al langs zijn geweest?) Hier verbleef een voetbal elftal. Na een gesprekje met de jongeren werden er wat foldertjes en condooms uit de doos gehaald. DE foldertjes mochten we houden, maar de hele doos condooms is achter gebleven bij de jongens. Daarna gingen we naar het volgende huis. Hier werd ook weer een gesprekje gehouden, en bleven wat foldertjes achter. Toen gaven de vrijwilligers aan dat het toch al wat laat werd (we waren net een uurtje bezig…) dus dat we maar weer terug moesten gaan.
Donderdag hadden we weer om 14.00 uur af gesproken, en wij waren natuurlijk weer braaf optijd. Maar net als een dag eerder waren er nog niet echt veel mensen, dus gingen Tessel en ik even een rondje lopen op het speelveldje dat ze bij BOFWA op het terrein hebben. Hier zagen wij echter een geit in nood. Meneer de geit zat met zijn horens vast in het net van het doel. We konden hem zo natuurlijk niet laten staan, dus hebben we bevrijd.
Na onze reddingsactie waren de meeste vrijwilligers aanwezig, dus gingen we weer de straat op. We zijn dit keer langs 3 gezinnen gegaan en bij 1 van de gezinnen werd gedemonstreerd hoe een condoom omgedaan moet worden. Daarna was het weer tijd om terug te gaan.
Donderdag avond werd er nog een afscheidsfeestje vor ons georganiseerd bij de lodge. We hebben daar de afgelopen week leuke mensen ontmoet, waaronder Lone, de dochter van de eigenaresse van de lodge. Zij zou van het weekend naar Gaborone komen, maar helaas id dat niet doorgegaan.
Vrijdag zijn we rond de middag weer met de bus terug naar Gaborone gegaan, en daar zijn we inmiddels weer. Deze week gaan we ons verder richten op de informatie verwerking voor ons onderzoek. We zijn van plan om daarna wat dingen in het noorden van Botswana te bezoeken. Hier zal ik de volgende keer over vertellen!
Liefs, Annabel
Weer even een berichtje van mij…
+ telefoonnummer.
Liefs, Annabel
21 Februari 2010 - 19:47
Arjo:
Hee Ababa,
Ik heb bij Tessel gelezen dat julli nog wat uitstapjes gaan beleven.
Geniet er van, hier ligt momenteel weer eens sneeuw en het is rond het vriespunt.
Maak je wel genoeg fotos om ons straks te laten zien.
Zo te zien hebben ze gelukkig wel overal pils
Groetjes van de fam. en tot lezens -
22 Februari 2010 - 09:09
Denise:
Hi Annabel,
Leuk om jullie verhalen te lezen! Gelukkig dat jullie onderzoek nu de goede kant op gaat! En het weer ziet er ook niet verkeerd uit ;) .. Hier mis je niks, nog steeds sneeuw en kou.. Succes met alles en geniet ervan!!
Groetjes Denise -
22 Februari 2010 - 11:19
Lianne:
Hey Bel!
Als ik het zo hoor heb je het prima naar je zin daar. Gelukkig dat jullie onderzoek toch nog gedaan kon worden. Succes met het uitwerken ervan en natuurlijk lekker blijven genieten! Wij redden ons hier wel dus maak je over ons geen zorgen! :P Doe voorzichtig en have fun!!!!
xxxx -
24 Februari 2010 - 20:01
Ta Nte Wilma:
wat fijn, dat jullie nu echt een start hebben kunnen maken. Want dat is toch het hoofddoel van die bijzondere reis.Daarbij is het mooi meegenomen, dat je per direct toch moet improfiseren omdat het net iets anders gaat als gedacht. Maar nichie, zo gaan heel veel dingen in het leven en de kunst is om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Heel veel succes maar weer en wat een bof, dat jullie via die oom toch net dat steuntje krijgen om de zaken te laten draaien. Een hele hartelijke groet uit Grg. -
01 Maart 2010 - 15:20
Aleta:
Hee Annabel!
Leuk om weer wat van je te lezen, inderdaad pch dat in eerste instantie jullie opdracht niet zou lukken, maar waar jullie nu mee bezig zijn ziet er goed uit toch! Hier gebeurt niet zo heel erg veel, het lijkt erop dat we iets beter weer krijgen, maar ja, het blijft Nederland he! Net lekker vakantie gehad, het luxe leven van een juf, haha! Het weekendje Keulen was zeer geslaagd, mooie stad we hebben dan ook een heleboel bekeken! Verder zijn er nog geen spectaculaire nieuwtjes, die hoor je wel zodra we ze oppikken hoor! Nou nog veel plezier en succes met het project!
Kusjes Aleta -
04 Maart 2010 - 21:12
Tante Wilma:
Vanmorgen eerst een belletje van een blijde oma, er was een zebrakaart gekomen, en voor ze naar de afzender had gekeken, wist ze al, van jou,Annabel.En toen ik de brievenbus leeghaalde, een kaart vol "gevaarlijkste"dieren van de wereld. 4 Maart en hij is er al, bedankt ervoor en wat kan het vlug gaan met zo'n poststuk. Ik moet er wel bij vermelden, dat er geen postzegel meer opzat( afgenomen door een fanatieke postbesteller?Bedankt in ieder geval. Succes verder maar weer en vol verwachting zien we uit naar je volgende verslag.
07 Maart 2010 - 13:18
Cor En Ria Dekker:
Hoi Annabel
Eindelijk een berichtje van ons
Ik zei tegen Martin dat we nog niks van Annabel gehoord hadden.
En de volgende dag liet hij ons zien wat we moesten doen om je verslagen te lezen. Nou heerlijk dat het nu goed gaat met het project.
En dat Ernst jullie met zoveel dingen helpt.
Nou meid hartstikke mooie verslagen van je en hopen dat het goed blijft gaan. Veel succes hoor!!
groetjes Cor en Ria